Nizek krvni tlak hrana

Glede na razlog za vaš nizek krvni tlak boste morda morali sprejeti nekatere ukrepe, ki bodo pomagali zmanjšati ali celo preprečiti simptome. Nekateri predlog, kakšna hrana je primerna za nizek krvni tlak so:


  • Pijte več vode in manj alkohola. Alkohol telo dehidrira in tako znižuje krvni tlak, tudi če ga pijete v zmernih količinah. Voda pa na drugi strani premaguje dehidracijo in povečuje volumen krvi.
  • Pomembna je zdrava prehrana in to, da dobite vse hranilne snovi, ki jih potrebujete za dobro zdravje. Raznolika hrana mora vsebovati polnozrnate žitarice, sajde, zelenjavo in pustega piščanca ter ribe. Če vam vaš zdranvik predlaga uporabo več soli, vendar vam slan okus hrane ni všeč, posusite z uporabo sojine omake in dodajanjem mešanice za juho v omako in prelive.
  • Jejte majhne porcije in uživajte malo obrokov, ki vsebujejo veliko ogljikovih hidratov. Da bi preprečili strm padec krvnega tlaka po obroku, jejte v majhnih porcijah večkrat na dan in omejite živila bogata z ogljikovimi hidrati, kot so krompir, riž, testenine in kruh. Zdravnik vam lahko priporoči tudi pitje kave ali čaja s hrano, da se začasno dvigne krvni tlak. Vendar ker kofein lahko povzroči tudi druge težave in dolgoročno znižuje krvni pritisk, je pomembno, da se pred uporabo posvetujete s svojim zdravnikom.